Santi i Aleix mai han tingut una relació de germans ideal, sobretot a causa dels tràgics fets que va patir la seva família fa 20 anys, cosa que els turmenta any rere any

Fitxa

Títol original: Vincles
Idioma: Català
Gènere: Ciència ficció
Durada: 16 minuts (també disponible versió reduïda de 10 minuts)
Repartiment: Sergi Delgado, Guim Puig, Lara Vacas i Joan Puig
Direcció, color, mescla de so i masterització: Toni Pinel
Guió i edició: Cris Gambín
Fotografia: Marc Puvill
Ajudants de direcció i maquillatge: Joan Puig i Verònica Heredia
Ajudant de direcció i script: Benjamí Lluch
Enregistrament de so: Sergio González
Foto fixa interior nau: Inma Martín
Maquillatge interior nau: María de Miguel
Banda sonora original composada per Toni Pinel amb la col·laboració de Sergio González, Manel Rovira i Barbara Latham

Vincles suposa un gran salt per a nosaltres, perquè és el curtmetratge de més llarga durada que hem fet fins a la data i perquè és, també, el curt que més temps hem dedicat a preparar.

Vam començar a construir-lo a finals de novembre de 2016. El guió ha donat moltes voltes, tot i que la història de fons no ha canviat gaire. Teníem clar què volíem explicar, amb qui ho volíem explicar i on ho volíem explicar. El com és el que ha anat canviant durant molts mesos. Creiem que és el nostre curt més rodó, més intens i alhora el més pausat. Sempre intentem fer curts que no sobrepassin els 10 minuts, però aquest cop ens venia de gust fer una història més complexa, sense importar-nos la durada. Volíem poder explicar tot allò que volguéssim explicar.

Vincles parla sobre els vincles que creem, d'aquestes relacions que defensem a capa i espasa. Com la dels germans.

Santi i Aleix són dos personatges molt diferents, podria dir-se que són oposats pràcticament. A més, es veuen molt poc i sembla que es guarden certes rancúnies que mai acaben de solucionar-se. Però són germans. I passen de la ràbia a l'admiració en qüestió de minuts, de la impotència a l'afecte en segons. I viceversa, també.

Santi té un aire agressiu i conflictiu, mentre que Aleix és més tranquil i sensible. Junts, recordaran el seu passat i els fets que van succeir fa 20 anys, amb un Aleix nadó i un Santi en plena adolescència, de manera que, com el seu mateix germà li recrimina, encara no ho ha pogut superar.

Què va succeir exactament fa 20 anys? Com aquesta efemèride els pot afectar en la seva relació? Com n'és de profund el seu vincle davant d'una situació límit?

Vincles i el Festival Julius

Vincles és la nostra setena participació al Festival Julius de Vic, un festival que cada any proposa una temàtica diferent i dóna així als participants uns 11 mesos per poder elaborar un treball especialment creat per a l'ocasió.

El tema de l'edició 2017 ha estat Encontres a la tercera fase, un tema que ens va apassionar des del minut zero, i prova d'això és que la mateixa nit que vam conèixer el tema vam començar a construir Vincles.

Així que, sense voler entrar en spoilers, ja us podeu imaginar que Vincles, a més de la relació entre Santi i Aleix, tocarà d'alguna manera la temàtica extraterrestre. No desvetllarem res més, per ara.

L’equip

Un cop més, hem tingut la gran sort de comptar amb un grup de persones meravelloses que ens han ajudat a materialitzar aquest projecte.

En primer lloc, agrair a l'equip de Focafilms (Marc Puvill, Joan Puig, Verònica Heredia i Benjamí Lluch), que es van implicar en tots els dies de rodatge. Cris estava encara a mig gas i la seva ajuda aquest cop ha estat més que benvinguda. Marc va tornar a encarregar-se de la fotografia, Joan i Vero es van convertir en “chicos para todo”: ajudants de direcció, maquillatge i el que fes falta, i Benji el mateix: ajudant de direcció, script i fins i tot algun FX li hem demanat però que, per ara, no desvetllarem.

Però la cara més visible de Vincles són Sergi Delgado (Santi) i Guim Puig (Aleix), dos grans cracs que s'han deixat la pell en donar vida als dos protagonistes. I a ells els devem molt. A Sergi, agrair la implicació des del minut zero, les ganes i sobretot el dispositiu muntat per poder participar al curt, perquè Santi només podies ser tu; un plaer tornar a treballar amb tu. A Guim, agrair la implicació, les ganes i aquesta confiança cega gairebé sense conèixer-nos, perquè Aleix només podies ser tu; una sort poder comptar amb tu.

En segon pla trobem a Lara Vacas (Sara), en un paper més petit però molt clau i que, igual que els seus companys, el clava. Amb Lara ja havíem treballat a Humans i vam tenir molt clar que Sara havia de ser ella. Com sempre, un plaer comptar amb tu.

Tanca l’elenc actoral Joan Puig, que repeteix com a locutor de ràdio, i sense qui Vincles no seria Vincles. Creiem que les seves intervencions comencen a ser marca de la casa. Gràcies crack!

Agrair també el treball de maquillatge de Maria de Miguel i la càmera fixa d'Inma Martín, que només van poder estar presents un dia de rodatge però justament va ser el dia que més se les necessitava, així que gràcies, com sempre, pel vostre gran treball i la vostra predisposició.

A Sergio González, gràcies per tornar a donar-nos un cop de mà amb el so, es pot dir que ja formes part de la família, no?

A Joan Petit i a Barbara Latham, gràcies per contribuir en què la banda sonora sigui un personatge més d'aquest curt.

I al capdavant de tot aquest grup de cracs estem Toni i Cris. Aquest cop, Toni ha portat més el timó. A finals de març vam tornar a ser pares i Cris no va poder estar en assajos ni en el rodatge però, com sempre diem, el curt neix dels dos i, per tant, és dels dos.

Just quan vam començar a construir Vincles, vam saber que el nadó que esperàvem seria un altre nen així que, d'alguna manera, aquesta relació de dos germans és el nostre petit homenatge a aquestes dues personetes que ens connecten cada dia amb la realitat.

Vincles es va estrenar al Festival Julius (el 24 i 25 de novembre de 2017), en una versió de 10 minuts especialment realitzada per aquest festival. La versió de 16 minuts es va estrenar al Sant Cugat Fantàstic, el 17 de juny de 2018.

Nominacions i reconeixements

Tercer curt més votat pel públic al Festival Julius 2017

Seleccions

Fangofest Amposta 2018

Sant Cugat Fantàstic 2018

Festival Julius 2017